Petra Alders - Workshops - Stress Management en Burnout Preventie

“Speak out before you burn out!” 

Wat jij en je baas zouden willen weten!

Dag allemaal,

Het is hoog tijd voor het bloggen terug leven in te blazen!

Ik ben Petra Alders en diegenen die me al even volgen weten dat ik heel erg bezig ben met het menselijk potentieel. Want, ik geloof dat als mensen bewuster leven, ze betere keuzes maken, en als ze betere keuzes maken ze betere resultaten krijgen. En als ze betere resultaten creëren, hun hele leven begint te veranderen. Logisch toch?
Nu, en ik geloof dat dit voor iedereen is weggelegd, ongeacht wat je tot nu toe gedaan of niet gedaan hebt in je leven, of wat je huidige situatie ook mag zijn.

Ik doe dit door dagelijks mensen te coachen, en wat enorm boeit is hoe mensen zichzelf, of facetten van zichzelf ontdekken, of herontdekken, inzicht krijgen in wat “bewuster leven” eigenlijk wil zeggen, hoe ze dit zelf kunnen sturen en wat de gevolgen (kunnen) zijn, hoe ze hun energiepijl weer opkrikken, hoe ze step by step opstaan uit een burnout, hoe ze weer goesting krijgen in vanalles, en hoe ze gaandeweg ontdekken wat ze nu anders willen, en hoe!

Burnout is een hot topic de laatste jaren en meer en meer mensen moeten na lang strijden toegeven dat het niet meer gaat. Op is op. En hulp zoeken is nog altijd geen evidente zaak, omdat wij nooit geleerd hebben om in onszelf te investeren. Zo zijn de meesten van ons opgevoed. Dit is geen verwijt hoor, het is een vaststelling van onze tijdsgeest.

Als mensen op gesprek komen zijn heel dikwijls de job inhoud, de mate van autonomie die iemand heeft, de bedrijfscultuur en de kwaliteit van teamwerk de zere plekken waar de vinger wordt opgelegd . En pas op. Niet iedereen met spanningsklachten of met burn-out symptomen ontwikkelt ook effectief een Burnout.

Securex rapporteerde dat in 2015 64% (2/3) van de werkende bevolking negatieve stress ervaart op het werk. Dat is een stijging met 18,5% sinds 2010. Eén op vier ontwikkelt fysieke en psychische gezondheidsklachten met verminderde prestaties tot gevolg en 1/10 komt in een Burnout terecht. Dit zijn hevige cijfers maar zeker niet uitzichtloos.

Terwijl Burnout vooral erkend is als een “werkgelateerde energiestoornis” kijken we naar de mens in zijn geheel als hij op gesprek komt. Dit wil zeggen dat we kijken naar de 5 levensgebieden: Gedachten en emoties, gezondheid, carrière, financieel en relationeel welzijn. Een hele boterham dus. Dit zijn wij. We leven op alle vijf de gebieden. Hoe, dat is waarschijnlijk een ander paar mouwen maar we leven er wel, bewust, en heel dikwijls onbewust. Toch?

Wat heeft dat nu met burnout te maken vraag je je misschien af. Awel, ALLES!

Als het evenwicht tussen draagkracht en draaglast, wat de oorsprong ook is, gedurende lange tijd uit balans is, geraakt men in de rode zone en bestaat het risico dat mensen overstag gaan. Het gaspedaal is te lang ingedrukt geweest en de rem doet het niet meer. Of we negeren de rem, of vergeten waar ze staat en knallen tegen de burnout muur aan.

Maar ik vertel dit niet om 100 kilo op je schouders te leggen. Er is écht wel goed nieuws! En het is daarom ook dat ik er m’n job van gemaakt heb! Door voldoende rust en tijd te nemen en te kijken wat die burnout je eigenlijk wil vertellen, verschijnt er wel degelijk licht aan het einde van de tunnel!

Ervaring toont dat thuis blijven bij een burnout niet genoeg is om te herstellen. Rust nemen is heel belangrijk, maar rust alleen is niet genoeg, want al gauw staat dat synoniem met piekerverlof. En van piekeren is nog nooit iemand beter geworden. Enerzijds is een individueel coaching traject een enorme rijkdom, maar als we willen werken op duurzaam herstel is het heel belangrijk dat de werkgever mee wordt betrokken in het proces.

En daar wil ik het ook over hebben vandaag.

Meer een meer bedrijven gaan inzien dat het hoog tijd is om te investeren in hun grootste kapitaal, namelijk hun medewerkers.
En niet enkel omdat een zieke medewerker veel duurder is dan een gezonde, maar omdat het de hele bedrijfscultuur ten goede komt. We zien dat het resultaat van individuele coaching veel duurzamer is als ook de werkomgeving betrokken wordt bij het hele proces. En organisaties die bewust willen zoeken hoe bij te dragen tot een fijne werkplek, waar het menselijk potentieel centraal staat en dus kan groeien, creëren ze een cultuur waar mensen willen blijven. Deze bedrijven groeien en maken gelukkige medewerkers. En gelukkige medewerkers geven gelukkig klanten!

Ben je een bedrijfsleider, of denk je dat jouw baas dit moet weten?

Ik adviseer organisaties in preventieve aanpak, geef trainingen en workshops en doe individuele coaching. Altijd op maat van wat jij of jouw organisatie nodig heeft.
Maar we dweilen niet met de kraan open. Nadat we de bronnen van werkgelateerde stress & burnout in kaart hebben gebracht maken we een actie plan op, afhankelijk van waar jij met je bedrijf en dus collega’ naar toe wilt. Want als stressbronnen op het werk niet veranderen, is het risico op terugval heel reëel en mensen vertrekken.
Hoe hou je je werknemers gezond & happy op de werkvloer? Wat zijn de gevolgen voor je bedrijfscultuur, voor de producten die je maakt? Welke gevolgen heeft het voor je klanten? Wat voor een effect heeft het op jou?

Als jij nu denkt van, hier kan ik wat mee of hier wil ik meer van weten, dan hoor ik het graag. Je kan een berichtje achterlaten hier op de pagina en ik neem gauw contact met je op. Dan regelen we een ontmoeting en kijken we wat ik voor jou en of je organisatie kan betekenen. Bel je liever direct dan krijg je hier m’n nummer: 0475 018 135

We gaan focussen op wat burnout je brengt in plaats van wat het je afneemt.

Ik zal hier heel geregeld terug verschijnen met tips, ideeën, verhalen, artikelen, inzichten. Energieverlies heeft nu eenmaal heel veel gezichten (lees fysische en mentale klachten) en we krijgen dat samen op een rij.

Dus, “Speak out before you burnout”! Het is een oproep naar jou, om de stap te zetten waar je misschien al even aan denkt. Ik weet het is niet evident, want niemand zit op een burnout te wachten, maar gun dit jezelf. Een burnout is een springplank, geen hangmat. Aan jou de keuze.

Meer informatie over burnout, coaching, vind je op www.petraalders.be

Hartelijke groet,

Petra