Wat zijn de gevolgen van negatieve stress & Burn-out in jouw bedrijf of organisatie?

Zien hoe collega’s uitvallen o.w.v chronische stress en burn-out is een pijnpunt voor de organisatie, hoe je het ook draait of keert. Deze stress en burn-out worden vooral veroorzaakt door een combinatie van hoe de werknemer denkt en factoren binnen de organisatie. Het feit dat medewerkers en managers niet goed weten hoe hiermee om te gaan is niet zo ongewoon.

Maar voor alles bestaat een oplossing!

Wat belangrijk is, is dat niemand de schuldige is. Als beide partijen kunnen herkennen dat andere en verschillende benaderingen beter kunnen werken, ontstaat er ruimte om te onderzoeken hoe de huidige situatie op te lossen.

Wat heel dikwijls aan bod komt in bedrijven zijn de volgende thema’s:

 • Wat is stress? De gevolgen voor je lichaam en geest.
 • Hoe doe ik aan stress management? Voor mezelf en m’n team?
 • Wat zijn m’n energiegevers en energievreters?
 • Wat is burn-out/bore-out en hoe voorkom ik het?
 • Hoe kan ik als collega/leidinggevende omgaan met stress en burn-out in m’n team.
 • Hoe verwelkom ik een collega die na een burn-out terug komt werken?
 • Hoe kunnen we deze integratie zo positief mogelijk laten verlopen?
 • Wat is mijn bijdrage als collega of leidinggevenden om te voorkomen dat iemand hervalt in burn-out?

Maak  kennis  met  het  transformatie  traject  voor  bedrijven.

Het traject bestaat bestaat uit 10 modules, elke met een methode die gebaseerd is op wat ik zie in m’n praktijk, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Het is een transformatie traject waar de focus ligt op preventie van burn-out op de werkvloer.

Ik vind het heel belangrijk dat ik je niet enkel de theorie geef, maar ook de know how, zodat je ook na het traject zonder mij verder kan. Het zijn transformatie tools en dat wil zeggen dat we in de ervaring gaan staan. Ik begeleid dit proces tot het door u opgestelde einddoel bereikt is.

Wat houdt het nu precies in?

Hieronder vind je een korte beschrijving van iedere module. Je kan ze apart kan kopen, verschillende modules combineren of het hele pakket in z’n totaliteit kopen. Alles naargelang wat nodig is voor jouw organisatie. Het is maatwerk en geschikt voor alle werknemers in uw bedrijf.

Module 1: Psycho-educatie

Het doel van Psycho-educatie is om mensen bewust te maken wat de symptomen zijn van stress en burn-out, opdat ze zouden herkennen. Bij henzelf óf bij iemand anders.

We gaan kijken wat er in ons lichaam en brein gebeurt als we onder stress staan, en wat de gevolgen zijn op fysiek, cognitief, mentaal vlak, én voor ons gedrag.

MODULE 2: RISICO-INSCHATTING MAKEN VOOR JE TEAM

Het doel van deze module is om u als bedrijfsleider of leidinggevende, u en uw management team, een instrument te leren gebruiken waar je een risico-inschatting maakt voor de mensen van je team.

Wat houdt dit concreet in? Je leert welke type werknemer extra vatbaar is voor spanningsklachten en je onderzoekt of je dan ook spanningsklachten herkent bij de mensen in je team. Als we spreken over een burn-out preventie beleid dan is dit instrument van ontelbare waarde.

MODULE 3: HOE MAAK IK STRESS BESPREEKBAAR?

 

Deze module is erop gericht om u tools te geven hoe je stress bespreekbaar maakt met uw collega’s, gebaseerd op de resultaten van de risico-inschatting.
We focussen op wat zeker aan bod moet komen in dit gesprek, en ook hóe je zo een gesprek voert. Dit doen we aan de hand aan coaching technieken. Coaching is niks anders dan een manier van constructief en oplossingsgericht communiceren.

Resultaat is dat jij je comfortabeler voelt om het thema op tafel te leggen en de werknemer krijgt een waardevol gesprek én oplossing voor z’n huidige situatie.

MODULE 4: HET PLAN VAN AANPAK

 

Het plan van aanpak is één van de pijlers waar een preventiebeleid op rust. Héél dikwijls staan preventie adviseurs en HR managers voor een grote uitdaging eens dat de resultaten van de psychosociale risico analyse worden gecommuniceerd naar de collega’s. En wat nu? Wat is de oplossing? Want soms is er héél veel werk aan de winkel.

Een plan van aanpak is de roadmap om oplossingen te bieden voor de risico’s die geïdentificeerd zijn.

Voor deze workshop trekken we max 2 dagen uit. We bouwen bruggen van pijnpunt naar oplossing.

Na deze intensieve dagen heb je een PVA in handen waar je diezelfde dag mee kan starten.

MODULE 5: Hoe maak ik een re-integratie en terugval preventieplan?

 

Waar dikwijls waardevolle kansen worden gemist is wanneer een werknemer na lange afwezigheid terug komt werken. Z’n terugkomst is niet altijd goed voorbereid en dikwijls weten z’n naaste collega’s niet dat hij of zij die bepaalde dag terugkomt. En zo wordt er jammer genoeg niet de beste toon gezet. Het kan ook anders natuurlijk!

Het doel van deze module is om leidinggevenden en HR managers, te empoweren om een zo positief mogelijk re-integratie en terugval preventie beleid te ontwikkelen. We focussen op de mens-gerichte-aanpak.

MODULE 6: Communicatie en connectie

 

Open communicatie is één van de hoekstenen van een groeiende onderneming. We weten dit allemaal eigenlijk wel.
Open communicatie leidt tot wederzijds vertrouwen en dat leidt weer tot meer voldoening in werk –en privé relaties. Het is eigenlijk heel eenvoudig.

In deze workshop maak je kennis met het DISC principe en krijg je inzicht in je eigen communicatie en gedragsstijl, hoe je reageert onder stress en hoe andere mensen jouw communicatiestijl ervaren.
Als team is dit een enorme ervaring omdat dit de kans vergroot dat er bruggen gebouwd worden, je krijgt inzicht in hoe je als team functioneert, waar jullie samen schitteren en waar het misschien beter kan.

MODULE 7: Inspirerend Leiderschap

 

Deze module  focust enkel op leiderschap!
“Leiderschap is invloed”, zegt John Maxwell. Wat wil dit zeggen?

Welk  leiderschaps-klimaat leeft er in uw bedrijf? Hoe willen jullie leiden? Wie zijn jullie als een team?
Wat is het potentieel van je team? Kent je het potentieel van je team? En indien ja, ben je daar tevreden mee?

Zitten mensen wel op de juiste plek binnen het bedrijf? Zitten ze op de plaats waar ze het beste van zichzelf kunnen geven?
Dit en veel meer is de content van een twee daagse workshop.

MODULE 8: Mindset

 

Het doel van deze module is om u inzicht te geven in hoe jij als mens zelf u leven bepaalt: m.a.w, een antidotum tegen de ratrace. Het antidotum tegen slachtoffer gedrag.

Ik geloof dat als mensen bewuster leven, ze bewustere keuzes maken en dit een positieve invloed heeft op de resultaten in hun leven, van welke aard dan ook.

In deze workshop maak je kennis met de werking van onze geest, en hoe de kwaliteit van onze gedachten onze resultaten bepaalt!

MODULE 9: “In Flow”- WORKSHOP

 

In- flow is een workshop waar Denken en voelen” centraal staan. Je gaat leren omgaan met stress en dagelijkse drukte, en je gaat tonnen inzichten verwerven in de werking van je eigen hersenen, je geest en je lichaam.
Je gaat ervaren wat flow betekent en hoe je dit zelf kunt creëren.
In de in-flow workshop leert je een stress verminderende methode, die je overal kan toepassen.

Dit en nog veel meer in twee dagen off site training.
Voor je management team is dit een enorme toegevoegde waarde en het versterkt je in je leiderschapsrol.

MODULE 10:“RESOURCE MANAGER” (RM)

 

De figuur “Resource manager” heb ik in het leven geroepen om welzijn op de werkvloer hoog op de prioriteitenlijst te zetten.
Wat dikwijls gebeurd na seminaries en workshops waar geen follow-up is, is dat de goede intenties, positieve ervaringen en nieuwe inzichten vervagen en dat we terug in onze oude patronen vervallen.

RM’S zijn mensen die waken over het welzijn van hun collega’s, hiervoor professioneel getraind worden en zelf de nodige support krijgen om deze taak op zich te kunnen nemen. De ervaring toont dat de RM een essentieel onderdeel vormt van een burn-out preventieplan van een bedrijf.

Het transformatie traject is voor:

 • Mensen, zoals jij en ik , die er genoeg van hebben dat er ondermaats wordt gepresteerd, op welk gebied dan ook, en dat mensen daar ziek van worden.
 • Mensen die hun bedrijven willen zien groeien.
 • Bewuste mensen.
 • Mensen die anderen willen inspireren en leiden.
 • Mensen die meer energie willen.
 • Mensen die het beste uit hun team willen halen.

Als je hiervoor interesse hebt kan je me contacteren via het contactformulier hieronder.

Na een kennismakingsgesprek beslissen we of en hoé we samen in zee gaan.